• Blog preselio na ovaj link >> Šaranski-ribolov.com
  • Moj dnevnik:
  • Šumbar
  • Ribolov - šaran

    Objavljeno: 02.09.2007., nedjelja

    Ribolovna mjesta

    Ribolovna mijesta na jezerima

    U ribnjacima, jezerima, šljunčarama i ostalim zatvorenim vodama, podvodne uzvisine koje se nalaze u neposrednoj blizini obale, na početku sezone predstavljaju prvorazredno mjesto jer je tu manja dubina nego drugdje, između 1 i 2 metra. U proljeće se upravo tu rađa prva vegetacija koju će izgladnjeli šarani prvu istražiti u potrazi za hranom. Pored toga, ako se nalazi u osunčanoj zoni i u zavjetrini hladnih sjevernih ili istočnih vjetrova, bez oklijevanja zauzmite taj položaj !
    Za velikih ljetnih vrućina kao i tijekom cijele zime šarani provode najveći dio vremena u dubokim rupama. Od njih se udaljavaju samo nekoliko sati (ljeti samo noću, zimi često između 10 i 16 sati) radi pretraživanja periferije u potrazi za hranom.


    Ribolovna mijesta na rijeci

    U tekućicama mjesta za šarane moraju obvezno zadovoljiti tri kriterija. Moraju biti u zoni gdje je vodeni protok sporiji, jer se tu naslage lakše talože po dnu.
    Dubina im mora biti između 1,50 i 2,50 m jer jedino u takvim plitkim zonama osvijetljenost i temperatura vode omogućuju bogati razvoj riječne vegetacije.
    Konačno, hrane mora biti u obilju, mnoštvo vodenih kukaca u blizini vodenih trava, lopoča, stabala koja natkrivaju obalu.
    Za velikih jesenjih kiša kao i usred ljeta, šarani traže zaklon u zaštićenim zonama dalje od riječnih tokova i u dubinama. Naprotiv, između travnja i lipnja ne oklijevaju obilaziti sektore duboke samo nekoliko centimetara, u mrtvim rukavcima i uvalama.


    Dubina i sastav dna

    Osnovna greška mnogih ribolovaca je u tome
    što biraju šaransko mjesto prema izgledu obale i njenoj dopadljivosti, često zanemarujući podvodnu konfiguraciju. Ukoliko vam je podvodni reljef lovišta poznat, vaša je startna pozicija nesumnjivo vrlo povoljna no ako nije dno se može upoznati na nekoliko načina.
    Dubina vode se najlakše mjeri iz čamca tako da na konopac na svaki metar duljine zavežemo jedan čvor a na kraju zavežemo uteg. Spuštanjem utega do dna , te istovremenim brojenjem čvorova, vrlo je lako izračunati traženu dubinu.
    Ukoliko je vožnja čamcem zabranjena postoji metoda mjerenja dubine upotrebom štapa za ispitivanje (markiranje). Izrada je sljedeća:
    Direktno na nit navucite teže šaransko olovo sa vrtlom, a potom zavežite jači plovak. Kada zabacimo takav sistem najlon treba jako napeti tako da plovak dođe do olova, zatim treba popuštati po 50 cm najlona sve dok plovak ne iziđe na površinu. Dubina se računa tako da pomnožimo broj puta kada smo popustili najlon sa 50 cm. Možemo koristiti i specijalni plovak za mjerenje dubine (marker plovak). Kod izbora plovka treba obratiti pozornost na oblik, boju, plovnost i samu kvalitetu izrade.
    Za određivanje sastava dna nam je potrebno na kraj niti zavezati olovo. Kada zabacimo takav sistem potrebno je lagano potezati te ćemo po otporu na štapu razaznati sastav dna.

    Rod-pod
    Meni jedno od najljepših i najboljih mjesta na svijetu, kako izvana tako i prema podvodnoj konfiguraciji...

    - 22:42 - Komentar... (0) - Printaj Post... - #

    << Arhiva >>

    Creative Commons License
    Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

      rujan, 2007  
    P U S Č P S N
              1 2
    3 4 5 6 7 8 9
    10 11 12 13 14 15 16
    17 18 19 20 21 22 23
    24 25 26 27 28 29 30

    Rujan 2007 (5)

    Dnevnik.hr
    Gol.hr
    Zadovoljna.hr
    Novaplus.hr
    NovaTV.hr
    DomaTV.hr
    Mojamini.tv

    Ribolov
    ribolov na jezeru, ribolovna mijesta, boile, mamci, šaranolov, udica, ribički štap
    Desing By: dubax6x
    Copyright 2007

    Vi ste posjetitelj broj: